Kuvassa kahden kuivaamokanavan asennustyö käynnissä samanaikaisesti viereisten kanavien kuivatessa
Tässä blogisarjassa asiantuntijamme käyvät läpi kuivaamoprojektin eri vaiheita ja muita olennaisia asioita kuivaamojen maailmassa osana sahojen toimintaa.
Edellisessä blogikirjoituksessamme kävimme läpi kuivaamon tarjouksen eri vaiheita ja sisältöä. Kun sopimus on tehty, niin kuivaamoprojekti voi alkaa. Tässä blogissa käyn läpi, mitä kaikkea tähän kuuluu.
Projektikokouksella homma käyntiin
Kun kuivaamokaupoista on sovittu, sovitaan yleensä myös ensimmäinen projektikokous, jossa kerrataan puolin ja toisin mitä on myyty ja ostettu sekä varmistetaan joustava ja ripeä asennuksen aloitus.
Projektikokouksissa kokoonnutaan porukalla ja aluksi tutustutaan ihmisiin, kenen kanssa töitä tullaan tekemään. Haemme vastuuhenkilöt mekaniikka-, sähkö-, automaatio- ja turvallisuusasioihin. Jos projektilla on erityispiirteitä, nekin käydään läpi heti ensi vaiheissa.
Kaikki fasiliteetit on syytä olla valmiina, kun asennus alkaa. Työmaalle voi tulla yli 100 rekkaa tavaraa, joten varastointialueidenkin täytyy olla kunnossa. Yleensähän sahoilla ei ole ylimääräistä varastointitilaa, joten logistisesti tavaravirta on myös hallittava ja aikataulutettava.
Rakentaminen voi alkaa
Kun kuivaamorakennuksen perustukset ovat valmiit, teemme tarkastusmittaukset ja varmistamme, että perustukset ovat oikeanlaiset. Sen jälkeen alkaa varsinainen asennustyö, mikä tarkoittaa kuivaamouunin lisäksi usein myös varastokatoksia.
Rakentaminen alkaa kanavakuivaamossa kiskojen asennuksesta ja kuivaamouunin elementeistä. Sen jälkeen vuoroon tulevat uuninpäällisten rakenteiden ja prosessiovien asennukset. Tämän jälkeen asennetaan varastokatokset kuivaamokiskoineen, sekä kaikki laitteet ja instrumentit, kuten patterit, pumput ja säätöventtiilit.
Sähköasennustöitä työmaalla tehdään laitteiden sähköistyksen ja kiinteistön sähköistyksen parissa. Koko homman ydin on laitehuone, joka sisältää kaikki kuivaamon ohjaukseen tarvittavat komponentit. Sieltä löytyvät muun muassa ohjelmoitavat logiikat, taajuusmuuttajat ja sähkökeskukset. Testaamme laitehuoneen kokonaisuudessaan tehtaallamme valmiiksi, minkä jälkeen valmis laitehuone voidaan nostaa työmaalla kuivaamouunin päälle.
Tehokkuus ja turvallisuus mekaanisen asennuksen avainasioita
Milloin päästään kuivaamaan? Se on asia, joka asiakkaitamme tietenkin kiinnostaa. Uuden kuivaamohankinnan taustalla on usein kapasiteetin kasvattaminen, tehokkuus ja turvallisuus. Nämä kaksi viimeistä ovat myös asennuksen avainasioita.
Pyrimme aina siihen, että häiritsemme mahdollisimman vähän sahan muuta toimintaa kuivaamoasennuksen aikana. Useimmiten on mahdollista rakentaa uutta kuivaamoa aivan vanhan kuivaamon kylkeen häiritsemättä käynnissä olevaa kuivaustoimintaa. Haasteita aikatauluihin ja turvallisuuteen asettavat myös sääolosuhteet, esimerkiksi kova tuuli, jolloin raskaiden elementtien nostaminen voi estyä.
Turvallisuus korostuu jatkuvasti enemmän, mikä on hyvä asia. Laitoskohtaiset turvallisuuskoulutukset ovat asennusryhmille monesti edellytys päästä asentamaan kuivaamoa. Myös asennussuunnitelmat ja nostosuunnitelmat työmaalla arvioidaan tarkasti turvallisuusnäkökulmasta.
Yhteistyöllä, perinpohjaisella suunnittelulla ja kokemuksella kuivaamoprojektit etenevät aikataulussa ja turvallisesti maaliin.
Marko Kaukonen
Tuotepäällikkö
Kuivaamot
marko.kaukonen@heinolasm.fi
+358 44 2313 405