AJANKOHTAISTA

1.9.2022


Kuivaamoprojektin vaiheet: prosessisähköistys

Tässä blogisarjassa asiantuntijamme käyvät läpi kuivaamoprojektin eri vaiheita ja muita olennaisia asioita kuivaamojen maailmassa osana sahojen toimintaa. Tällä kertaa Veijo Malmi kertoo kuivaamoiden prosessisähköistyksestä.

Edellisessä blogikirjoituksessamme kävimme läpi kuivaamon mekaanista asennusta ja sen eri vaiheita. Tällä kertaa aiheena on prosessisähköistys, jota tehdään osittain samaan aikaan mekaanisen asennuksen kanssa, jotta työhön kuluva aika olisi mahdollisimman lyhyt.

Prosessisähköistysvaiheen aloittaminen edellyttää, että suurin osa mekaniikasta on valmiina. Prosessisähköistys käsittää kaikki mekaaniset positiot eli kaikki laitteet, mitä toimitamme asiakkaillemme kuivaamoihin. Puhutaan siis laitteiden sähköistyksestä ja automaatiosta.

 

”Kytkentätyöhön liittyy olennaisesti merkkausasiat.”

 

Reitit ja kaapelinveto, kytkentä ja merkkaustyöt

Keskeinen paikka prosessisähköistyksessä on niin sanottu laitehuone, josta kaapeloinnit ja muut työvaiheet tehdään. Työvaiheet ovat selkeät. Ensimmäisenä rakennetaan kaapelihyllyt, -kourut ja -putkitukset eli kaapelireitit. Kun reitit ovat kunnossa, voi varsinainen kaapelinveto alkaa.

Kaapelinveto pitää sisällään niin paksuja moottorikaapeleita kuin ohuita instrumentti- ja laitekaapeleita sekä erilaisia väylä- ja verkkokaapeleita. Kaapelinvedon jälkeen on vuorossa kytkentätyö, sekä keskuksen että toimilaitteen päässä. Kytkentätyöhön liittyy olennaisesti myös merkkausasiat. Kaapelit merkitään kaapelimerkeillä ja toimilaitteet kojekilvillä, jotta kunnossapitopuoli voi myöhemmin tietää, mistä toimilaitteesta on kyse vikaa etsittäessä.

 

”Asiakkaan kunnossapidolle jää mahdollisimman oikea ja tarkka dokumentaatio laitoksesta.”

 

Loppusiivous ja lopulliset suunnitelmapiirustukset

Kun prosessisähköistystyö on valmis, on tietenkin loppusiivouksen aika. Suunnitelmapiirustuksiinkin tehdään vielä punakynämerkinnät siitä, miten asiat tuli tehtyä, jotta kaikki muutokset tulevat näkyviin lopulliseen versioon. Näin asiakkaan kunnossapidolle jää mahdollisimman oikea ja tarkka dokumentaatio laitoksesta.

Seuraavassa blogissa käsittelemme Heinolan kuivaamoiden automaatiota ja datansiirtoa. Automaation määrä ja merkitys kasvaa jatkuvasti kuivaamoissa. Ensi kertaan!

Veijo Malmi
Myyntipäällikkö
veijo.malmi@heinolasm.fi
+358 50 358 4406

Lue uusin HEINOLA News -asiakaslehtemme

HEINOLA NEWS

Lataa lisää