AJANKOHTAISTA

26.1.2023


Turvallistaminen on kuivaamoiden ydinasia

Kuivaamovaunuissa liikutellaan valtavia massoja. Korkeimmillaan lähes kuusi metriä korkeat kuormat ovat massiivisuudessaan potentiaalisia turvallisuusriskejä, joten turvatoimet, kuivaamoiden turvallistaminen, on tehtävä erittäin huolellisesti ja kaiken kattavasti. Myös raskaat ovet, pyörivät akselit ja erilaiset laitteet pitää ottaa huomioon turvallistamisessa.

Kuormien ja ovien lisäksi kuivausprosessi on kuumuuden ja kosteuden myötä vaaran paikka: 80 asteen lämpötila, korkea kosteus ja puista lähtevät eteeriset aineet eivät ole ihmiselle sopivia olosuhteita. Täysautomaattisissa kuivaamoissa ihmisen liikkumista on myös rajoitettu merkittävästi – paitsi häiriö- ja huoltotilanteissa.

Kaiken kaikkiaan vaaroja on monenlaisia. Kokosin tähän blogiin listaa osa-alueita, joita otetaan huomioon Heinolan kuivaamoiden turvallistamisessa.

1. Valoverhot lastauksessa ja purkualueella: Trukkitäyttöisissä kuivaamoissa on turvavaloverhot kuorman syöttö- ja purkualueilla. Valoverhojen läpi kulkeminen pysäyttää kuorman välittömästi, joten ihmisellä ei ole mahdollisuutta päästä edes vahingossa samaan tilaan liikkuvan kuorman kanssa.

 

2. Turva-aidat ja turvarajalliset ovet kuljetinradoilla: Kuivaamoyksiköt voidaan turvallistaa erottamalla ne toisistaan turva-aidoilla ja turvarajallisilla ovilla. Oven avaaminen viimeistään turvallistaa tilan, johon ollaan menossa. Ovien yhteydessä käytetään myös liikennevalotyyppistä opastusta. Merkkivalon palaessa ei suositella alueelle menemistä, jos ei ole akuuttia syytä. Tämä säästää myös energiaa, jos ei mene alueelle väärällä hetkellä esimerkiksi kuormanvaihdon ollessa käynnissä.

 

3. Turvarajat kuivaamon välitilaan, miehistöluukkuihin ja vintillä: Kuivaamon sisätiloissa on useita alueita, jotka on turvarajattu. Kaikissa paikoissa olennaista on, että oven tai luukun aktivointi tekee siirryttävästä tilasta turvallisen kulkea.

 

4. Nosto-ovien kaksinkertainen varmistus: Järeiden ja tuhansia kiloja painavien nosto-ovien vaijereissa on varmistus. Jos vaijeri menisi jostain syytä poikki, oven mekanismi pureutuu oven raameihin jousikuormitteisilla tarraimilla. Niiden ansiosta ovi ei pääse tippumaan, vaikka vaijeri menisikin poikki. Nosto-ovea pyörittää kaksi erillistä moottoria, joissa molemmissa on oma taajuusmuuntajansa. Lisäksi moottorit ovat jarrullisia.

 

Edellä mainittujen osa-alueiden turvallistaminen on toteutettu ohjausautomaatiossa   turvaluokitelluilla prosessinohjauslogiikoilla.

Kuivaamoliiketoiminta menee yhä enemmän täysautomaation suuntaan, mikä lisää omalta osaltaan myös turvallisuutta. Siitä huolimatta ihmisen rooli ei kokonaan poistu, joten turvallistamista tarvitaan tulevaisuudessakin. Kehitämmekin kuivaamoitamme aina turvallisuusnäkökulma huomioiden.

 

 

Veijo Malmi
Myyntipäällikkö
veijo.malmi@heinolasm.fi
+358 50 358 4406

Lue uusin HEINOLA News -asiakaslehtemme

HEINOLA NEWS

Lataa lisää